22578-1457-1359-600-1024x526

حسابداری و داشتن حساب دخل و خرج از گذشته وجود داشت؛ چراکه همه معاملات، خرید و فروش ها، و کارهای مالی نیاز به حساب و کتاب داشت. دانش حسابداری را در ابتدا به صورت تجربی و استاد – شاگردی می آموختند. براساس اسناد باقی مانده از گذشته، تمدن مصر 4 هزار سال قبل از میلاد و چین 1600 سال قبل از میلاد مسیح از علم حسابداری مطلع بودند.  اما حسابداری به عنوان یک علم دانشگاهی توسط لوکا پاچیولی کشیک و ریاضیدان ایتالیایی در سال 1497 میلادی به وجود آمد. او نخستین کسی است که سیستم حسابداری دوطرفه را تدوین کرد و کتاب های بسیاری را در زمینه حسابداری به رشته تحریر در آورده است. پاچیولی در پی ریزی علم حسابداری از کمک و راهنمایی های لئوناردو داوینچی هم استفاده کرد.  بعد از انقلاب صنعتی رشته حسابداری رشد چشمگیری کرد. با گسترش کارخانه ها و تولیدات در قرن هیجدهم نیاز به حسابداران برای امور مالی کارخانه ها و شرکت ها فزونی یافت.

تاریخچه علم حسابداری به تمدن های باستانی ایران برمی گردد و در ادوار گوناگون ایرانیان از علم حسابداری بهره می بردند. علم حسابداری در ایران به عنوان یک رشته دانشگاهی به دهه چهل شمسی برمی گردد.

اهمیت  پیدایش رشته حسابداری

حسابداری یکی از رشته های خدماتی است و یک حسابدار به ارائه خدمات مالی می پردازد. حسابداری در پاسخ به نیاز انسان ها برای مدیریت و تجزیه و تحلیل هزینه ها و درآمد ها شکل گرفت و وظیفه اش جمع آوری اطلاعات منی با ماهیت مالی است. حسابداری فرآیندی منظم و سیستماتیک برای جمع آوری، طبقه بندی، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارش های مالی و صورت های حسابداری است. حسابداران گزارش های مالی را برای واحدهای اقتصادی مثل مدیران، صاحبان سرمایه، اعتباردهندگان، سازمان های مالی و اقتصادی دولتی، و … تهیه می کنند و در اختیار آن ها قرار می دهند.

وظایف  فرد در رشته حسابداری

  • صدور فاکتور به مشتری، که شامل ثبت فروش و حساب دریافتنی آن است.
  • دریافت فاکتور از یک تأمین کننده، که شامل ثبت هزینه یا دارایی و یک حساب قابل پرداخت است.
  • صدور یا پرداخت دستمزد به کارمند که شامل ثبت هزینه و خروج پول نقد است.
  • تهیه گزارش های مالیات برای چندین نهاد دولتی
  • ارائه گزارش به تیم مدیریت
  • تهیه صورت های مالی برای صاحبان یک تجارت و وام دهندگان و طلبکاران
  • تهیه صورت سود، ترازنامه، و صورت جریان وجوه نقد
  • همکاری در ثبت اطلاعات حضور و غیاب کارکنان جهت محاسبه حقوق و دستمزد
  • تحویل لیست بیمه به صورت ماهیانه به سازمان بیمه تأمین اجتماعی
  • بودجه های درخواستی جهت قرارداد ها و عملیات مورد نظر شرکت را مورد بررسی قرارداده و با توجه به شرایط مالی تاییدیه یا عدم تایید می دهد.
  • داده ها و اطلاعات را درون نرم افزار حسابداری وارد نموده و پرونده سازی های دستی را انجام می دهد.

علاقه مندی و پیشرفت در رشته حسابداری

علاوه بر علاقه به یک رشته، شخصیت افراد نیز در انتخاب یک رشته مهم است. اگر شخصیت یک فرد با رشته ای که انتخاب می کند همخوانی نداشته باشد، امکان موفقیت در آینده آن رشته به حداقل می رسد.  دانشجویان رشته حسابداری همانطور که از نام این رشته مشخص است، باید اهل ریاضی و حساب و کتاب باشند و از اعداد نترسند. همچنین آن ها باید بتوانند به جمع آوری، سازماندهی و تحلیل اطلاعات مالی بپردازند و علاوه بر فهمیدن آن ها، اطلاعات مالی را تجزیه و تحلیل کنند. رشته حسابداری از آن جایی که با پول و اعداد و ارقام سروکار دارند، باید دقت بالایی داشته باشند و در ثبت هزینه ها و درآمد ها اشتباه نکنند.

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

دانشجویان رشته حسابداری، می‌توانند با انتخاب یکی از گرایش‌هایی که در فهرست زیر آمده است در مقطع کارشناسی ارشد به ادامه تحصیل بپردازند.

رشته حسابداری:

حسابداری از رشته‌های پرطرفدار در چند سال اخیر بوده است و به بررسی اقتصاد و امور مالی سازمان‌ها و شرکت‌ها می‌پردازد. در رشته حسابداری، حسابداران به تهیه گزارش‌های مالی، جمع‌آوری و طبقه‌بندی اطلاعات اقتصادی و مالی می‌پردازند.

رشته حسابرسی:

حسابرسی به منظور بررسی و کنترل حساب‌های حسابداران انجام می‌شود. در واقع حسابرسان در دفاتر شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف جذب می‌شوند تا از صحت گزارشات مالی و حساب‌های حسابداران مطمئن شوند.

رشته حسابداری مدیریت:

رشته حسابداری مدیریت به منظور افزایش توانمندی مدیران مالی در تصمیم‌گیری‌ها و تدوین استراتژی‌های اقتصادی شرکت‌ها مطرح شده است. افرادی که در گرایش حسابداری مدیریت تحصیل می‌کنند، می‌توانند به عنوان مدیر عامل، عضو هیئت مدیره و یا به عنوان مشاورین مدیریت و اقتصاد در کنار مدیران ارشد شرکت‌ها به ایفای نقش بپردازند.

گرایش حسابداری عمومی:

این گرایش، در مقطع کارشناسی ارشد حسابداری به نوعی جدید محسوب می‌شود و هدف اصلی از ایجاد آن تربیت نیروهای انسانی آموزش دیده برای فعالیت در بخش‌های عمومی-دولتی و یا سطوح کلان فضای اقتصادی جامعه است.

از سوی دیگر دانشجویان رشته حسابداری، می‌توانند با انتخاب یکی از گرایش‌هایی که در فهرست زیر آمده است در مقطع دکتری نیز به ادامه تحصیل بپردازند.

حسابداری صنعتی:

حسابداری صنعتی با تحولات صنایع مختلف به خصوص انقلاب صنعتی شکل گرفت. اطلاع از بهای تمام شده محصولات تولید شده، نیازی حیاتی برای تعیین قیمت فروش و عملکرد بهینه شرکت‌ها است. لذا حسابداری صنعتی، با تکامل ابزارها و شیوه‌های تولید به سمت هزینه‌یابی پیشرفته حرکت می‌کند تا هزینه‌ها و بهای تمام شده کالاهای آماده فروش به روشنی و با شفافیت کامل تعیین شوند.

حسابداری مالی:

حسابداری مالی همان حسابداری گزارشگری است. زیرا هدف اصلی حسابداری مالی آماده‌سازی صورت‌های مالی است تا نیاز استفاده‌کنندگان از آن‌ها را تامین کنند. حسابداری مالی با توجه به اصول حسابداری در تلاش است، نیازهای مختلف استفاده کنندگان درون سازمانی و برون سازمانی از اطلاعات حسابداری را پاسخ دهد؛ این افراد با چنین گزارش‌ها و داده‌هایی، قادر می‌شوند در مورد سرمایه‌گذاری‌ها، انعقاد قرارداد‌های گوناگون، ارائه وام و غیره اقدام به تصمیم‌گیری کنند.

حسابداری دولتی:

دولت‌ها در سال‌های اخیر با توجه به گستره فرایندهای مخارجی خود، نیازمند مشاورین و افرادی شده‌اند که توانمندی تفکیک و مدیریت هزینه‌ها در سطوح کلان اقتصادی را داشته باشند. بنابراین تربیت و پرورش حسابداران دولتی، می‌تواند منجر به بودجه‌بندی صحیح برای امور گوناگون و اجرای این بودجه به صورت دقیق و کاربردی شود. گرایش حسابداری دولتی در پی ایجاد بستری برای به وجود آمدن مشاورین و متخصصان حسابداری در بازه مخارج دولتی است.

حسابداری مدیریت:

حسابداری تنها علم مدیریت بر هزینه‌های شرکت‌ها، آنهم پیش از شروع فرآیند تولید نیست. بلکه حسابداری می‌تواند در زمینه فرآیند بهای تمام شده محصولات و خدمات، مقدار تولید، هزینه اجرا، مقیاس‌های مختلف تولید، قیمت فروش محصولات و خدمات و ظرفیت منابع گوناگون (مانند ماشین آلات) مشاوره‌های ارزشمندی را به مدیران سطح بالای شرکت‌ها ارائه دهد. به زبان ساده‌تر می‌توان گفت آنچه توسط حسابداری مدیریت ارائه می‌شود، پیش‌نیازی الزامی است که مدیران شرکت‌ها بر مبنای آن اقدام به تصمیم‌گیری‌های کلان می‌کنند.

حسابداری منابع انسانی:

منابع انسانی در شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی به عنوان با اهمیت‌ترین دارایی‌های آن‌ها تلقی می‌شوند. در همین راستا، مدیریت بر امور مالی گوناگون مربوط به این منابع از بازه‌های عملکردی حسابداری منابع انسانی است.